26 Mayıs 2016 Perşembe

Yumurtlama ve Yeni Çıkan Larvaların Bakımı


BSF kolonisi kurulduktan ve çiftleşme başladıktan sonra yumurtaların düzenli olarak toplanması ve en az kayıpla yumurtadan çıkarılmasının sağlanması gerekiyor. Karton kutu plakalarının etrafa yerleştirilmesi, deliklerine yumurtlama gerçekleşirse bunların başka bir ortama taşınması yumurta toplama noktasında iyi bir araç gibi görünüyor. Kartonları topladıktan sonra yumurtadan çıkacak larvaların başlangıç diyetinin olduğu bir başka ortama taşıyoruz. Bu ortamda kuruluk önemli bir problem. Ben karton plakaları ıslak sargı bezinin içerisine yerleştirip bunu da başlangıç diyeti içeren küçük kutuların içine koyup larvaları oldukça iyi oranlarda yumurtadan çıkarabildim. Pamuklu sargı bezinin sağladığı ıslaklık larvalar için mükemmel bir yatak vazifesi görüyor. Altında çok yoğun olarak toplanıyorlar. Ölçek büyüyünce larvalar için mama temini önem kazanıyor. 50 civarı tavuğu besleyecek larva stoğunu beslemek için bir pastane ya da lokanta ile anlaşmak gerek. Gıda atıklarını püre kıvamına getirmeniz larvaların yeme hızını dolayısıyla büyümelerini çok artırıyor. Basit bir rondo işinizi görecektir. Ben günde 2 veya 3 kez beslenmeyi tercih ediyorum. Tüketim hızlarının üzerinde mama verildiğinde yağlı bir sızıntı suyu ortaya çıkıyor. Mevcut sızıntı suyu çok artıyor ve ayrıca küçük meyve sinekleri de sofrayı paylaşmaya başlıyor. Yapışkan bantlar bu davetsiz misafirler için oldukça başarılı sonuç verdi. Popülasyonları rahatsızlık verici düzeylere ulaşamıyor. Karasinek sezonu henüz açılmadı ama bunların BSF`dan hoşlanmadığını biliyoruz.
Yumurta toplamak için karton plakaların yanı sıra kabaca 15x5x20 cm boyutlarında bir teneke kutu da çok iyi iş görebilir. Tenekede satılan cay ya da türk kahvesi kutularını her markette bulabilirsiniz. Madeni bozuk paraları ya da vida başları için kullanılan pulları ısıtılarak bu kutuların plastik kapaklarına çapı 3 cm civarında düzgün delikler açabilirsiniz. Kutunun içerisine biraz sızıntı suyu, shell ve agaç yongası ile biraz kepek ve tavuk yemi ile mısır unu da olabilir, karıştırarak koloninin olduğu bölgede yere bırakın. Sinekler kutunun içerisine ya da kapağın iç yüzüne yumurtlayacaklardır. Yumurtaları gördüğünüz ve yeterli olduğunu düşündüğünüz durumda çıkım odasına taşıyıp daha özenli beslemelere başlayabilirsiniz. Yumurtadan çıkım yeri için daha yüksek nem oranına sahip ayrı bir dolap ya da mekan ayarlamanızı öneririm. Süreci yönetmenizi çok kolaylastıracaktır.
Sayı çok olduğunda ilerleyen aylarda özellikle kışın tavuklar larvasız bırakmamak için stok yapmak ve metabolizmalarını düşürmek gerekiyor. Tatil modunda çalışan bir buzdolabına(13 derece) bir kutu bsf larvası yerleştirdim. Dayanma suresini buradan paylaşacağım.
Yumurtalar burada yumurtadan cikiyorlar. Ici daha nemli ve sicak

Kapagi delikli teneke kutuda yumurtadan cikan larvalar


Larvalarla beslenecek genc pilicler


3 yorum:

  1. Blenderin yetmediği büyük ölçekli üretimlerde boya karıştırma için kullanılan matkap başlıkları da iş kolaylaştırabilir.

    http://www.metinticaret.net/image/cache/data/Dekor_Boya_Kar___4978b3823bf14-500x500.jpg

    YanıtlaSil
  2. Kolay gelsin başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  3. Kolay gelsin başarılar dilerim

    YanıtlaSil