14 Ekim 2016 Cuma

Yumurta Tavukçuluğu ve BSF Yetiştiriciliği

Beslenmelerini BSF larvaları ile desteklediğim, hiç bir ticari yem ürünü, antibiyotik ve aşı kullanmadan 25 kişinin yemek yediği bir mutfağın atıkları ile yakınlardaki çimlenmiş alandan toplanan yeşilliklerden yararlanarak yetiştirdiğim 70 civarı kanatlının 5 ay sonundaki gelişimi aşağıdaki bağlantıdan izlenebilir.

http://www.youtube.com/watch?v=Gc1ssNhq7X4&list=PLcXafJ7DwCkNPbKIawtfysiPhijydeQgF

Aldığımdan bir kaç gün sonra ortaya çıkan ve hızla yayılan göz enfeksiyonunu tek tek gözlerine 2 gün süreyle damlattığım ab-steroid iceren göz damlası ile kontrol altına aldım. Rasyolarını ölçmem mümkün olmadı. Gelişmelerini bu işi yapanların yorumlamasını isterim
Iki tavuğu tespit edemediğim bir nedenden 4 tanesini kedi ve köpeklere kaptırarak kaybettim. Elektrikli çit kullanıyorum ve predatörlere karşi son derece etkili olduğunu deneyimledim. Sonrasında başka kaybım olmadı.
Günlük yaklaşık 700 -1000 gr prepupa-pupa evresindeki BSF larvasını günlük  yemek atıklarından oluşan diyetlerine herhangi bir işlem uygulamadan ekleyerek yedirdim. Herbirinin payına ne kadar düştü bilmiyorum. Biri hariç henüz yumurtlamaya başlamadılar. Yumurtaların büyüklük, renk, koku ve lezzet olarak oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim.
BSF yetiştiriciliğinin kücük ve orta ölçekli kanatlı yetiştiriciliği ile kombine edilmesinin yumurtalar makul bir fiyattan pazarlanabilirse daha rasyonel bir iş modeli olacağı kanısındayım. 

Not: Elektrikli çitten çok memnunum. İlgilenenler için satın aldığım firmanın adresi aşağıda

http://www.argenc.com/index.html

2 yorum: