12 Mayıs 2016 Perşembe

Üreticiler için temel ipuçları


1- BSF üretimini sürekli ve yoğun olarak yapmak isteyenlerin "indoor" bir ortam hazırlamaları gerekir. Coğrafya ve iklim uygunsa konteyner iyi bir seçenek. Önerilen 64 m3'lük bir hacim, ancak ben 8 m3 bir kafes içerisinde gayet yeterli bir sonuç aldım. Yeterli bir ışık için çatıya en az bir metrekarelik bir pencere uygun olacaktır.
2- Isı ve nem oranları en az 25 derece, en fazla 35 derece olmalı.%50 ve üzeri nem sağlanmalı.
3- Koloni için en az 10 bin larvalık bir başlangıç sayısına ihtiyaç var. Yeterli sinek sayısına ulaşmadan çiftleşme ve yumurtlama yeterli olmuyor.
4- Larvalar için ağaç yongası mükemmel bir ortam. Hem yeterli havalanmayı sağlıyor hem yumurtlama için doğal bir ortam ve sürdürülebilir. Karton şeritler koloni oluştururken şart değil. Bırakın larvaların bulunduğu ağaç yongalarının içine yumurtlasınlar. Larvalar sağlıklı yumurtalarını yemezler. Yongalar larvaların kabuklarında sıyrılmak için gerekli takılma ve sürtünmeyi de sağlayacağı için de tercih sebebi olmalı. Yumurta toplama işini ikinci kuşakta yaparsınız.
5- Larvaları mutfak atıkları ile besleyin. Pişmiş yemek atıkları uygun. Başlangıçta mikser kullanarak inceltin, püre kıvamında olsun, yemeleri ve buna bağlı olarak büyümeleri hızlanır. Seçici olmanıza gerek yok, tüketim hızlarına bakarak besleme sıklığını ve miktarını rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. 20 gün sonra bol miktarda atığa ihtiyacınız olacak hazırlıklı olun.
6- Kutunun bir kenarında migarasyon için bir rampaya ihtiyaç olacak biliyorsunuz. Yapısının kaygan olmamasına dikkat edin. Ahşap ve 30 derece civarında eğim yeterli. Ben büyüme ortamları için 50 cm genişlik, 30 cm yükseklikte ahşap bir kutu kulandım. Rampayı da düşünecek olursanız bir metreyi aşacak bir uzunluk gerekecek. İnternette bolca tasarım seçeneği bulacaksınız.
7- Larvaların büyüyeceği ve pupa olacağı kolonin bulunduğu başlangıç kutusunun dibinde zaman içerisinde sızıntı suyu oluşacak. Anaerobik bir ortam yaratacağından, kutuya larvaların kaçamayacağı bir drenaj sistemi de kurmalısınız. Bu konuda daha sonra ayrıntılı bilgi vereceğim. Bu sızntı suyunun içeriği bitkiler için mükemmel bir besin değerine sahip. Sulandırarak kullanacaksınız, sakın atmayın. İkınci kuşak larvaların yumurtlama süreçlerinde de yararlanacağız. Bu konuyu da daha ayrıntılı işleyeceğim.

Çok temel başlangıç bilgileri bunlar. Büyütme ortamından başlayarak daha ayrıntılı ve görsel de kullanarak  bir sonraki yazımda deneyimlerimi aktarmaya devam edeceğim

2 yorum:

  1. BİR İLETİŞİM NOSU VEREBİLİRMİSİNİZ*
    canakkalede ben bsf uretimine basladım saim engin 0532 795 86 60

    YanıtlaSil
  2. oluşturulan bir koloniyi uzun süreli üretimde kullanmak genetik olarak olumsuz karakterlerin baskın hale gelmesine ve problemlere yol açabilir, bu yüzden koloninin dışardan gen tazeleme yoluyla çeşitlendirilmesi tavsiyemdir

    YanıtlaSil