6 Mayıs 2020 Çarşamba

Larva Yetiştiriciliği

Larva Yetiştiriciliği 
Yeni çıkmış larvalar, çevre koşullarındaki değişikliklere ve gıda rekabetine karşı duyarlıdır. Bu nedenle, onları özel bir diyetle beslemek ve birkaç gün, genellikle dört ila altı gün boyunca kontrollü ve korunmuş bir ortamda tutmak hayatta kalma oranlarını arttırır. Literatürde genç larvalar için çeşitli diyetler önerilmektedir. Bunlar arasında mısır unu, buğday kepeği ve su ile karıştırılmış tavşan yemi veya su ile karıştırılmış civcivler için başlangıç yemi sayılabilir.
Besleme ortamının, nefes almak için gözenek alanı yaratacak kadar güçlü olmayan bebek larvalar için özellikle sorunlu olduğu belirtilmiştir. Soya ve mısır unu gibi çok ince partikül boyutu ile karakterize edilen veya çok yapışkan olan diyetlerin kullanılmaması tavsiye edilir. Bunun yerine, bebek larvaların nefes almasını sağlayacak gevşek bir doku oluşturmak için diyete odun dalları, buğday kepeği, pirinç kepeği veya ahşap tıraş tozu gibi düşük yoğunluklu ancak yüksek sertliğe sahip matris malzemelerinin eklenmesi önerilir. Literatürde dört ila altı günlük larvaların akıbetine ilişkin iki ana senaryo ile karşılaşılmaktadır. İlkinde, genç larvaların bir kısmı yetişkinliğe ulaşmak ve böylece yeni larvalar üretecek koloni için üreme ünitesinde tutulur. Diğer bir seçenek, reaktörde tüm larvaları kullanmak ve daha sonra prepupaların bir kısmını koloni için ayırmaktır. İlk senaryoda, üreme ünitesinde tutulan larvalar, hazırlık aşamasına gelene kadar besleyici bir yemle doldurulmuş bir ortamda yerleştirilir. Önerilen diyet örneği % 50 buğday kepeği,% 30 soya küspesi ve% 20 mısır küspesinden oluşan Gainseville diyetidir. İkinci senaryoda ise, sistem arızası durumunda (örneğin atığın kirlenmesi) koloninin çökme riski vardır. Ayrıca, larvaları kontrollü bir diyetle beslemek, daha pahalı olmasına rağmen, başarısızlık riskini azaltır. Buna ek olarak, diyetin erişkin sineklerinin hem fizyolojik hem de morfolojik özelliklerini ve özellikle dişilerin doğurganlığını etkilediği gösterildiğinden, koloni idamesinde kullanılacak larvaların diyetinin kontrol edilmesi sağlıklı ve üretken bir kolonin teminatıdır. Bazı yazarlar larvaların fotofobik olduğunu ve bu nedenle karanlık bir ortamda tutulmaları gerektiğini bildirmelerine rağmen bazıları larvalar karanlıkta tutulursa, yetişkin hale gelmek için yaklaşık üçte bir daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını tespit ettiler. 
Larva gelişimi için ideal sıcaklık 24 ila 33 ° C arasında değişmektedir. Atıkta sıcaklık çok yüksekse, larvalar daha soğuk bir yer bulmak için gıda kaynağından uzaklaşır. Öte yandan, düşük sıcaklıklara maruz kalan larvalar, hayatta kalmak için metabolizmalarını yavaşlatacak, bu da daha az beslenecek ve böylece daha yavaş bir hızda büyüyecekleri anlamına gelmektedir. Larvaların yetiştirildiği sıcaklık, larva büyüme hızını etkilemesinin yanı sıra, gelecekteki yetişkin sineklerin boyutunu ve ömrünü de etkiler. 27 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklarda daha kısa ömürlü daha küçük yetişkinlerin gözlendiğini bildirilmiş, prepupal ağırlık düşük sıcaklıklarda daha yüksek bulunmuştur. Kritik sıcaklık ~ 27' gibi görünmekte çok üstünde veya altında değerler verimi etkilemektedir. Ayrıca, 36 ° C'de yetiştirilen larvaların sadece % 0.1'inin yetişkin evresine ulaştığını gözlemiştir, bu da sürekli yüksek sıcaklıkların damızlık üreme larvaları için uygun olmadığını düşündürmektedir. Bu çalışmalara dayanarak, üst sıcaklık sınırı 33 ve 36 ° C arasında gibi görünmektedir.
Göçmen Prepupaların Toplanması 
Larvalar prepupal aşamaya ulaştıklarında maksimum boyuttadır. Beslenmeyi bırakırlar ve sindirim sistemlerini boşaltırlar. Kanca şeklindeki ağız parçalarını kullanarak, yiyecek kaynağından uzaklaşır ve yetişkin sinek hale gelecekleri kuru, karanlık ve korunaklı bir yere ulaşırlar. Ortalama göç süresi literatürde bildirilmemiştir. Bu larvaların uygun bir pupa alanı bulma yeteneğine bağlıdır. Ayrıca larvaların bir göç yeri ararken, diğer larvaların bulması için kimyasal bir iz bırakabileceği ve bunun da bir göç yoluna neden olabileceği öne sürülmüştür.
Besleme kabı başka bir ortama bağlı olmalıdır ve bu bağlı ortam kuru ve su emici bir malzeme ile doldurulmalıdır. Bu kap doğrudan bir pupa kabı veya bir transfer kabı olarak kullanılabilir. Çıkış rampası için 28 ° ila 45 ° arasındaki eğimler başarıyla test edilmiştir. Bununla birlikte, nem yüzey gerilimini korumak için yeterliyse BSF prepupalarının dikey yüzeylere tırmanabileceği bildirilmiştir. Bu nedenle, besleme kabını toplama kabına bağlamak için rampalar kullanmak yerine, besleme kabı, doğrudan prepupaların besleme kabının iç duvarına tırmandıktan sonra düşeceği daha büyük bir toplama kabınının içine yerleştirilebilir 
Pupa 
Pupaların, larva aşamasıyla aynı aralıkta kararlı sıcaklık koşullarını tercih ettiği bildirilmektedir. Bununla birlikte, ışığın etkisi biraz belirsizdir. Bazı yazarlar pupaların fotofobik olduğunu ve karanlık bir çevre gerektirdiğini iddia ederken, günde 12 saat ışığa maruz kalan pupaların, karanlıkta tutulan pupalara kıyasla yetişkin olarak daha hızlı bir şekilde kabuklarından çıktığını iddia eden çalışmalar da vardır. Yetişkinlerin ortaya çıkma başarısı, bağıl nem seviyelerinin artmasıyla birlikte yükselir. Tipik olarak, pupaların kurumasını önlediğinden % 60 ila 70'lik bir nem seviyesi önerilir. Literatürde pupa ortamı olarak çeşitli materyaller önerilmiştir.(odun yongaları, saman, turba, kuru kahve telvesi). Öte yandan pupaların gömülebileceği kompost, nemli kokopit, turba veya saksı toprağı gibi nemli bir malzeme kullanılması da önerilmektedir. Bu, pupa ortamında % 50 ila 85 nem seviyesini koruyarak optimum yetişkin çıkış oranlarının elde edildiğini tespit eden araştırmacılar tarafından da desteklenmektedir. 
Pupa kabının yeri ile ilgili olarak, literatürde iki ana seçenek açıklanmaktadır. Birincisi, kabın doğrudan çiftleşme kafesine yerleştirmek, böylece sineklerin kabuğundan çıktıktan sonra doğrudan çiftleşebilmesini sağlamaktır. Bununla birlikte, çoğu kurulumda, pupalardan sineklerin çıkması ayrı kapalı karanlık kafeslerde gerçekleşir ve sinekler ortaya çıktığında, sonradan çiftleşme kafesine bırakılırlar. Üreme sürecinin performansını değerlendirmek ve potansiyel sorunları belirlemek için BSF yaşam döngüsünün her aşamasında hayatta kalma oranlarının yanı sıra yumurtlama oranının izlenmesini önerilmektedir.

17 yorum:

  1. Hocam takipteyiz...Seni/konuyu unuttuk sanma...

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yetişkin yumurta tavuğu günde ortalama 100-120 gr yem yer...
      100 gr kabul edelim...
      %17 Ham Protein içeren bir yem yiyen tavuk günde 17 gr protein tüketmiş olur...
      İhtiyaç bu...
      Farz edelim ki 1000 tavuğumuz var proteinin tamamını BSF den karşılayacağız...
      1 erişkin larva 200 mg geldiğine göre
      1 erişkin larvanın %50 si kuru madde olduğuna göre
      %50 kuru maddesinin %50 si ham protein olduğuna göre 1 erişkin larvada =200x0,5x0,5=50 mg protein vardır...
      Bu durumda 17.000.000 mg/50=340.000 larvaya ihtiyacımız var
      Bu m2 50.000 larva hesabından 340.000/50.000=7 m2 alana ihtiyacımız var...
      Larvalar 43 günde bir yetişseler 43*7=301 m2 toplam alana ihtiyacımız olacak...
      301 m2 alanda 14.620.000 larva beslersek 1000 tavuğun tüm protein ihtiyacını kesintisiz karşılayabiliriz....
      Çok geniş bir alan...

      Gelin şimdi de 14.620.000 larva ne kadar atık tüketir ona bakalım...

      Sil
  3. çok güzel. Ancak BSF döngüsünde yumurta, prepupa, pupa ve adult formu sürelerini çıkarmak lazım. Atık ve ortam özelliklerine göre larvaların istenilen boyuta gelmeleri 10-20 gün arasında değişir. Biz 15 gün diyelim. Bu durumda hesapladığınız alanın 1/3'üne ihtiyaç olur. yaklaşık 100 metrekare.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurtadan çıktıktan 10-20 gün sonra 200 mg ağırlığa ulaşıyor mu?
      Bu bilgiyi teyid ederseniz birde ona göre hesap yaparım..
      Saygılar..

      Sil
  4. evet.Zaten endüstriyel BSF larva üreticilerinin verimlilik parametrelerinden biri hasat zamanına kadar geçen süredir. geç larva erken prepupa döneminde hasat yapılır. Larva diyeti ve beslenme koşulları bu süreyi etkiler. Ama asla 20 günün üzerinde olması istenmez. yetişme süresini 14 gün, larva ortalama final yaş ağırlığını 200 mg almanızda sakınca yok ancak yuzde 10-15 gibi bir değişiklik olabilir. Eğer atık konusunda da bir hesap yapacak olursanız atık kuru madde ve biyokütle dönüşüm oranını kullanmak daha doğru olabilir. böylece atık nem oranına göre gerekli atık miktarı uyarlanabilir. Yazdıklarınız sitenin zenginleşmesine önemli katkı yapıyor. Çok teşekkür ederim. Bir nokta daha larvalar biliyorsunuz çok küçük boyda beslenmeye başlar ve hergün kendi ağırlıklarına yakın atık tüketir. bu nedenle tükettikleri atık miktarını günlük tüketim hızından hesaplamak yerine toplam süreyi temel almak doğru olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle detaylı yanıtınız için tşk ederim...
      Hesaplamaları beraber yapacağız ancak konuya bir başka boyut katmak adına bir önerimi kamuoyunca tartışılmak üzere paylaşmak istiyorum...
      Oda şu:Türkiye de bu iş/sektörün daha hızlı gelişebilmesi adına "Damızlıkçı BSF" işletmeleri kurulmasını öneriyorum
      Aynı damızlıkçı inek,tavuk yetiştiricileri gibi Damızlık BSF yetiştiricileri olmalı...Peki bunlar ne iş yapacak ve nasıl para kazanacaklar?
      Yumurta satarak...
      Evet yanlış duymadınız bsf yumurtası satarak..
      Daha az koloni ile yaz kış yumurta üretecekler...
      Ürettikleri yumurtayı da makul bir fiyattan almaya istekli olanlara satacaklar...
      Adamın tavuk çiftliği var,inek çiftliği var...
      Hem atık yönetimi,hemde larva üretimi açısından kazanacaklar...
      Hazır elinde 2-3-10 ton tavuk/inek gübresi var...
      1 adım öndeler...
      Evsel ve/veya pazar artıkları ile takviye yaparak açık alanda dahi çok rahat yetiştirebilirler...
      Feyz alacağım fikirlerinizi okumak umuduyla...

      Dip Not:ABD li firmalar bunu yapıyor..

      Sağlıcakla...

      Sil
  5. Şimdi hesabımıza geri dönecek olursak
    Yetişkin bir yumurta tavuğu günde 100-125 gr yer demiştik...
    100 gr kabul etmiştik...
    %17 Ham Protein içeren bir (fabrika) yem (i)ile beslen tavuk günde 17 gr protein tüketmiş olur..
    1000 tavuk için 17.000 gr.
    Oda 17.000.000 mg eder...
    20 günde yetişen bir BSF Larva 200 mg geldiğine göre,200 mg ın yarısı su olduğuna göre ,kalan kuru kısmın %50 si de protein olduğuna göre 1 larva=200mgx0,5x0,5=50 mg protein üretir..
    Bizim ihtiyacımız ne kadardı?
    17.000.000
    Böl 50 mg a
    17.000.000/5= 340.000 adet larva eder...
    1 m2 ye 50.000 larva hesabıyla 7 m2 lik bir alan bize yeter...
    Bir larva 20 günde yetiştiğine göre 7x20=140 m2 alandaki üretim hiç kesintisiz 1.000 tavuğun protein ihtiyacını karşılar...
    Yani her gün 68 kg yaş larva hasat ederiz,bununda 17 kg ı proteindir...
    Kabaca 17 kg ı da yağdır...
    Buda tavuklarımıza enerji verir...
    Yani geri kalan kısımıda değerli bir üründür...

    Erişkin 1 larvanın 100 mg yem yediği kabul ediliyor..(litaratür)
    Belki son 3-5 gün..
    Nasıl yapsak acaba?
    Şunu öneriyorum:
    20 günü 4 e bölelim
    İlk 5 gün ,gün başına 20 mg (yaş) atık yesin
    İkinci 5 gün gün başına 40 mg (yaş) atık yesin
    Üçüncü 5 gün gün başına 60 mg (yaş) atık yesin
    Dördüncü 5 gün gün başına 100 mg (yaş) atık yesin..

    İşte zurnanın zırt dediği delik burası
    Litaratür 1 larvanın yediği atık yaş olarak mı bizimle paylaşıyor yoksa kuru madde üzerinden mi?

    Devamı bir sonraki gönderide...

    YanıtlaSil
  6. Çünkü sonuç çok fark eder...
    Yaş üzerinden geidecek olursak 1 larva 20 günde 20+40+60+100 mg=220 mg yem yer...
    Bu değeri de toplam larva sayımızla çarparsak 7.000.000x220 mg=1540 kg atık lazım her gün....
    İşte burası işi zora soktu...
    Daha küçük çaplı düşünmek lazım belki de...
    Tartışalım...

    Saygılar

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Olaya bir de tersinden bakalım...
    1 tavuk günde ne kadar dışkı yapar
    100 gr kabul edersek (100-170 gr) 1 tavuğun dışkısı 100000/220=454 larvaya bakar
    1.000 tavuğun dışkısı da 454.000 larvanın 20 günlük ihtiyacını karşılar...
    Fena değil...

    Saygılar

    YanıtlaSil
  9. Şimdi tüm bundan önceki paylaştıklarımla zıt birşey söyleyeceğim...
    Tavuk rasyonlarında herhangi bir yem maddesini sınırsızca kullanamazsınız...
    Yani 1 tavuğun (veya ineğin) protein (veya enerji) ihtiyacını tek bir ham maddeden karşılayamazsınız..
    Yoksa beslenme problemleri ile karşılarsınız
    Örneğin 50 kg lık (fabrika) yeminin içinde mısırın payının %60 geçmesi istenmez...
    Soyanın rasyonda %30 u geçmesi istenmez vs vs
    BSF ı de istediğimiz kadar üretsek bile sınırsızca veremeyiz hayvana...
    Yapılan akademik çalışmalarda da etlik broiler civciv rasyonlarında BSF nin payının %6 yı geçsin (bilemedin %10) istenmiyor...

    Şimdi birde bu hesap üzerinden gidelim...

    Saygılar

    YanıtlaSil
  10. Örneğin et kemik ununu rasyonda %4-6 dan fazla kullanamıyorsunuz...
    Kanibalizm filan gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor vs vs
    Her bir tavuğumuz 100 gr yem tüketirse 1000 tavuğumuz 1 günde 100 kg yem eder bunun 10 kg (yaş) larva olur..(%10 üst limit aldım)
    10 kg yaş larvada 10.000.000/200=50.000 adet larva demek...
    1 m2 e 50.000 larva koysak 1 m2 yer eder...
    20 günlük döngü için 1x20=20 m2 yer eder...
    20x50.000x220 mg=220 kg da atık lazım olur
    100 kg tavukların taze dışkısından gelse 120 kg da günlük atık bulmamız gerekecek...

    Saygılar

    YanıtlaSil
  11. 10 kg yaş larva üretebilseniz ne kazanırsınız?
    Değişmekle birlikte 4 kg et kemik unu+6 kg da soya küspesi masrafından kurtulmuş olursunuz...
    Buda bugünkü fiyatlarla (4x15 tl)+(6x4 tl)=84 tl avantajınız olur günde...
    Yada daha geniş bir ifade ile minumum 40 tl ile maximum 84 tl avantajınız olur (bsf e yaptığınız masraf hariç)


    saygılar

    YanıtlaSil
  12. Hocam elinde yumurta varsa bizim için bir deneme yapma şansın var mı?
    3 farklı mama olsun
    1.mama)Sadece yanmış inek gübresi
    2.mama)%50 yanmış inek gübresi+%50 kaba kepek (buğday)
    3.mama)%33 yanmış inek gübresi %33 kaba kepek %33 karpuz ile
    15 ve 20.günün sonunda kaç larva ne kadar mama tüketti ve bu günlerin sonunda kaçar gram (mg) geldiler...
    Böyle bir deneme istasyonu kurup sonuçlarını bizimle paylabilirmisin?

    Başarılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki ilk 2 mamanın kuru madde oranı neredeyse %100...
      Su ilave edilerek nemlendirilebilir...
      3.mamada karpuz hem mamayı sulandırmak,hemde mamaya lezzet katmak için önerilmiştir..
      Farklı mama önerilerine açığım...
      Mamalardaki hammaddeler şu an piyasa/Anadolu da rahatlıkla bulunabilecek en ucuz maddeler..
      Kaba Kepek:Tonu 1200 tl
      Yanmış ve elenmiş inek gübresinin kamyonu (18 m3) 1000-1200 tl
      Karpuz mevsiminde bedavadan biraz pahalı...

      Başarılar

      Sil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil