25 Nisan 2019 Perşembe

Larva beslenmesi üzerine…




Yumurtalardan çıkan minik larvaların kaliteli sindirimi kolay bir başlangıç mamasına ihtiyacı vardır. Larva kaybını ve gelişimini etkilediğinden başlangıç maması üzerine çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Miktar olarak az kullanıldığı ve bu nedenle maliyeti çok artırmadığı için tavsiye edilen en besleyici başlangıç maması için yaygın olarak önerilen formül “Gainesville House Fly Diet”
Buğday kepeği %50
Soya Unu %30
Mısır unu %20
5 kısım bu karışıma 6 kısım su ilave edilerek hazırlanıyor(; Hogsette 1992)
5 gün sonra artık gözle görülebilir boyuta gelen larvalar %60-70 civarı nem içeren beslenme ortamına taşınabilirler. Metrekarede 50 bin larva hesabı yapabilmek için bu 5 günlük larvaların birim ağrılıktaki sayılarını bilmek gerekiyor. Larvaların iştahla yemeye başladıkları dönemde ne ile beslendiğine göre gelişim hızları biyolojik döngü süresi, sinek ağırlıkları, yumurta sayıları ve prepupa besin içeriği önemli değişikliklere uğruyor. En kolay ulaşılabilir mama olarak sebze meyva atıkları ve mutfak atıklarından yararlanılabilir. Gübre de larva beslenmesinde kullanılabilir ancak büyük baş hayvan gübresinin içeriğindeki yüksek selüloz nedeni ile sindirilebilirliği oldukça düşük. Sebze ve meyva atıklarında ise kuru madde oranı %15-30 civarında ve selülozik komponentlerini(kabuk) de düşmek gerekiyor. Mutfak atıklarının besin değeri daha yüksek bu nedenle daha az mamayla daha çok larva elde edilebilir.
Sonuç olarak larva beslenmesinde kullanılacak atıkların hacmini hesaplarken atık türünün de göz önünde bulundurulması lazım. Sebze meyva kullanılacaksa bunların parçalanması ve sindirilebilirliğini artırmak için ön fermantasyonu çok yararlı. Bu nasıl yapıyoruz?. Plastik atık bidonlarına ağzına kadar bu parçalanmış karışımı dolduruyoruz. Bir miktar laktobasil eklenmeli(Ekşimiş yoğurt ya da kendi kültürünüzden kullanabilirsiniz) Kapağa ince bir çivi ile küçük bir delik açıyoruz. Sıcak bir ortamda bir hafta bekletiyoruz.
Eğer larvalar kasalarda beslenecek ise mama kalınlığı 7-8 cm geçmeyecek kalınlıkta olmalı. Kasalar azot miktarı çok yüksek ve aerobik fermantasyon olacağından hızla ısınacak ve kuruyacaklar. Takip ederek larvaları strese sokmayacak şekilde karıştırmak ve su ile soğutmak gerekebilir. Isınmayı 45 dereceye kadar sorun etmeyin. Larvaların besinleri sindirmek için gerekli optimum ısı bu dereceye yakın değerler.
Mamanın fermantasyonu ve parçalanması sonrasında elenmesi için de önemli bir avantaj sağlayacak. Prepupa aşamasına geçen larvaları gördüğünüzde 3 gün ortamı kurumaya bırakın elemede kolaylık sağlayacaktır. Geç larva ve erken prepupa aşamasındaki bu larvalar besin değeri açısından en iyi durumdaki formlardır. Prepupaları göçe zorlamak isterseniz kutunun altına daha büyük bir kutu daha yerleştirin. Kaba talaş serpin(bu göç eden larvaların üzerindeki suyu da emecek) ve içerideki kutuyu ılık suyla ıslatın. Oldukça nemli hale gelmesi lazım. Kısa süre içerisinde kutunun kenarlarından yukarı doğru çıkmaya başlayacaklar. Bu yöntemi kolonini idamesi için kullanacağınız prepupaları sağmak için öneririm. Ancak deneyimlerime göre eleme yöntemi ile larva hasatı daha hızlı ve efektif. Larvaların beslenme ortamının aşırı nemlenmesi ve sızıntı suyunun oluşması kullanılacak atığa göre değişiklik gösterir. Sebze meyva ya da mutfak atıkları kullanacaksanız nemi azaltacak coco peat(Hindistan cevizi kabuğu) ya da kepek gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.
 Hasat edilen larvaları tavuklarınıza canlı olarak verebilirsiniz. Özellikle mama olarak gübre kullanmıyorsanız canlı olarak verilmesinin tavukların gut sağlığına çok olumlu etkisi olduğu kanıtlanmış. 13-15 derece ısıda kuru bir depolama alanı ayarlayabilirseniz larvalarınızı günlerce saklayabilirsiniz. Larvalar yüksek yağ içerir ve öldüklerinde kurutulsalar dahi oksidasyona(acıma) uğrar. O yüzden yağsızlaştırmak gerekiyor. Bu noktadan sonra larvaların işlenmesi başlığına geçiyoruz ki ayrı bir yazı konusu olacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder