19 Şubat 2019 Salı

Kış Aylarında Black Soldier Fly Larva Üretimi-Sonuçlar



Bu kış denemesini gerçekleştirdiğimiz BSF kolonisi kurulması ve larva üretimi sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Üretime aşağıda ölçülerini verdiğim serada başlandı.

Yükseklik: 200cm
En: 170cm
Derinlik: 220m




Sera Güney cephe ve gün boyu ışık alacak şekilde pozisyonlandırıldı. Yaklaşık 1500  prepupa BSF larvası sera içerisine ağzı açık bir kutu içerisinde ve kaba talaş ile üzeri örtülerek kuru ve stressiz bir ortamda yerleştirildi.

60 Watt UVA-UVB lamba 500 Watt halojen ile zamanlayıcı kullanılarak sabah 00:6-00:8 ve akşam 17:30-20:00 arasında çalışacak şekilde ışık ve UV desteği sağlandı. 3000 Watt elektrikli sıcak hava üfleyen bir ısıtıcı ile ortam ısısına göre değişen şiddette çalışan bir ısıtma sistemi kuruldu. Başlangıçta nebülizatör ile ancak yeterli nem düzeyi sağlanamadığı ve su rezervuarı küçük olduğu için verim alamadığımızdan 10 litre kapasiteli serinletici kullanılarak nemlendirme yapıldı. Bir kablosuz modem ve buna bağlı bir HD IP kamera kullanılarak sera ortamı sürekli olarak gözlendi. Nem ve ısı sensörleri ortam nemi verileri Raspberry Pi sunucu üzerinden kontrol edilerek uzak sunucu veritabanına yazıldı. Bir Web arayüzü geliştirilerek nem ve ısı değişiklikleri ve kayıtlar izlendi.

Dış ortam ısısı -15 civarına düştüğü zamanlarda bile gece ve gündüz ısıları 23-32 derece arasında ortam nemi %50 ve üzerinde tutulabildi. Daha önceki yoğun yapay ışık ve daha az gün ışığı sağlanabilen denemeye göre belirgin olarak daha fazla çiftleşme gözlendi.
Güneşli kış günlerinde sera içi ısısı 45 dereceye kadar yükseldiği için karşılık olarak kurulan 100 m3/saat kapasiteli iki aspiratör ile sera havası soğutuldu. Sera duvarlarında oluşan yoğunlaşma nedeni ile BSF’lere ayrıca su verilmedi. Pupalardan sinekler çıkmaya başladıklarında zeminde oluşan ıslaklık nedeni ve yüzey gerilimine bağlı olarak sinek kayıpları arttı. Bu nedenle zemin döşemesi değiştirilerek zeminde su birikimi engellendi.


Yumurtlama ortamına karton kartujlar yerleştirildi. Atraktan içine ve kartonlara bolca yumurta bırakıldığı görüldü. Küflenme, iklimlendirme, ıslaklık gibi sorunlarla yoğun uğraştan sonra larvalar görüldü.




Sonuç olarak BSF yetiştiriciliği ısıtma maliyetleri karşılanabilecek olursa Ankara gibi sert ve kuru kış koşullarında bile üretiliebiliyor. Ancak ülkemizde daha ılıman iklimlerin olduğu coğrafyaların varlığı ve enerji fiyatlarındaki, yükseklik nedeni ile buna değer mi analizini iyi yapmak lazım. Önümüzdeki baharda koloni kurmak isteyenler için kendime idame için ayırdığım stok dışında kalan larvaları gönderebileceğim.  2 ay sonra yeni koloninin başlangıç prepupa sayısı daha yüksek olacağından stok konusunda elimin daha rahat olacağını umuyorum

4 yorum:

  1. Selam lavra nereden temin edebilirim

    YanıtlaSil
  2. bsf larvasını benden temin edebilirsiniz. telefonum 5052385579 arayabilirsiniz

    YanıtlaSil
  3. Tebrikler, Su birikimini engellemek için zeminde nasıl bir değişiklik yaptınız?

    YanıtlaSil
  4. Geciktim gözümden kaçmış kusura bakmayın. Kış aylarında evlerin kapı önlerine serilen kaydırmazlardan kullandım

    YanıtlaSil