12 Mart 2023 Pazar

Neler Oldu?

 

 

Bahar geliyor. BSF yetiştiriciliği açısından iklim bağımlı kurulumlar için bahar, sezon başladı demek. Çamlı köyünde, tüm kış sezonunda başarılı bir üretim gerçekleştirildi. Larva diyeti, yumurta verimi, besleme sıklığı, iklimlendirme gibi temel konularda standartlar geliştirdik. Daha az işgücü ihtiyacı duyuyoruz. 

TÜBİTAK projesi başarı ile tamamlandı. Larva yağının kozmetik endüstrisi için cilt temizleme ve nemlendirici olarak hem jel, hem krem formunda kullanıldığı ürünler geliştirdik. Patent başvurusu yaptığımız bir formülümüz var. Bu sadece ülkemizde değil dünyada da öncü örneklerden bir tanesi oldu.

Parçası olduğumuz yeni bir TÜBİTAK projesi başvurusunun hazırlıkları tamamlandı. Bu proje hem BSF rezidüsünün bitki beslemesinde hem de ruminant beslenmesinde kullanımı konusunda oldukça kapsamlı bir proje oldu.

BSF yağının biyogüvenliği, raf ömrü, antioksidan kapasitesi ve yara iyileşmesine olan etkisini hücre kültürü üzerinde araştıran bir başka proje de yürüyor. Tamamlandığında bu konuda yapılmış en güncel araştırmalardan biri olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesine bir BSF üretim tesisi kurduk. Bu Belediye olarak ilk örnek. Aylık 500 kg kuru larva gibi ülkemiz için ciddi bir üretim kapasitesine sahip bu tesis BSF unu ve yağını kendi ürettikleri köpek mamasında Türkiyede ilk kez kullanıyorlar ve barınaklarındaki hayvanlarının beslenmesinde yararlanıyorlar.

Migros atıklarının BSF üzerinden besin zincirine kazandırılması projesi genişleyerek sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de benzer bir modelle BSF üretim tesislerinde bu atıkları değerlendiriyor. BSF ürünlerinin köpek mamasında kullanımı hem yurtiçi hem de yurt dışı basında (Times Dergisinde yer aldı. Gurur duyduk.

İzmir Kalkınma Ajansında aldığımız destek ile pilot tesis aşamasına evrilmeye hazırlanıyoruz. Larva üretiminde otomasyon ve maliyeti azaltacak çözümler geliştiriyoruz. Bu proje süresince geliştirilen makine ve ekipmanlarla maliyetin, mevcut hammaddelerle rekabet edebilecek düzeye yaklaşmasını hedefliyoruz. Sürecin sonunda endüstriyel tesis için fizibilite de çıkmış olacak

Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı. Hayvancılık Genel Müdürlüğü üretim izni konusunda yasal düzenleme çalışmalarına başladı. TAGEM Genel Müdürü ve daire başkanları ile ilgili uzmanlara BSF konusunda bir sunum gerçekleştirdik. Sayın Genel Müdür bu konuda çok heyecanlı ve elinden gelen desteği vereceğini söyledi. Tarım Bakanlığının TAGEM, Hayvanlık Genel Müdürlüğü ve Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticileri ile konunun mutfağındaki arkadaşlar BSF üretimi ve ürünleri konusunda bilgilendirildiler. Umarım bir ilerleme sağlayabileceğiz. Resmi üretim başvurumu yaptım. Üretici adaylarının bağlı oldukları  il yada ilçe tarım müdürlüğü aracılığı ile hayvancılık dairesine üretim için bir dilekçe ile başvurmalarını tavsiye ediyorum. Bu aşamada ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlar 05052385579 numaralı telefonumu arayarak benimle görüşebilirler.

Bunları övünmek için değil bu alanda kendini gerçekleştirmek isteyenleri cesaretlendirmek için paylaşıyorum. Evet kayda değer ilerlemeler sağlandı ve önümüz açık.

Hasan, Levent ve Pedram. Yolculuğumda benimle beraber oldular. Bu hikayemde belki onların isimlerini yeteri kadar geçiremedim, ama ortaya çıkan değerin çok önemli parçaları oldukları kesin. Her türlü övgüyü hak ediyorlar. Birlikte ürettik, öğrendik, eğlendik. Fedakarca davrandılar. Kendilerine arkadaşlıkları ve bana kattıkları için çok teşekkür ediyorum. 

Yolları açık olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder