21 Aralık 2018 Cuma

Kış Aylarında Black Soldier Fly Larva Üretimi



BSFL üretimini yıl boyuna yaymak önemli bir aşamadır. Ancak özellikle kuzey bölgelerinde hem ısınma isterleri hem de aydınlatma önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Görece küçük bir ortamda sineklerin çiftleşme ve yumurtlaması için gerekli ısı ve nem sağlansa bile ışık gereksinimi yumurta verimi açısından kritik öneme sahip. Literatürde ve forumlarda bu konuda yapılan değerlendirmelerde, (sonuçlar biraz derinlemesine araştırıldığında) hemen hepsinin sera koşullarına sahip olduğu görülüyor. Yani doğal güneş ışığı var ve bu  yapay ışıklandırma ile destekleniyor. Sinek formunun 700 nm altında özellikle yeşil ve mavi dalga boyundaki ışığa hassas olduğu biliniyor. Ancak bunların hangi oranlarda kullanıldığı ışık şiddeti gibi parametreler açık değil. Son günlerde piyasaya sürülmüş LED BSF lambası iddia ettiği kadar etkili mi bilmiyorum. Görsellerinde kullandıkları ortamlar yine seralar. Tamamen kapalı hiç güneş almayan ortamlar için konu bence biraz karanlık. Yeterli verim aldığını iddia eden sitelerde de ticari bir kaygı seziyorum. Ama tüm bunları kesin olarak söylemek mümkün değil denemek gerekiyor.
Bu sene kış üretimi için yaptığım ilk denemelerin sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Düzeneğim; yaz ayları için kullandığım yaklaşık 15 metrekarelik tavanı aydınlatmalı odada kuruldu. Denemelerim sırasında tamamen açık bir Ankara havasına nerede ise hiç denk gelmedim. Yapay ışık kaynaklarını ve uv lambalarını deneyerek çiftleşme ve yumurtlama verilerini toplamaya çalıştım. Edindiğim izlenimleri ve tavsiyelerimi şöyle sıralamak mümkün.

1-      Doğal güneş ışığı şart. Mümkünse sera. Eğer tavanı şeffaf bir odada üretecekseniz mutlaka güney cephe seçilmeli. Güneş ışığı aralık ayında o kadar eğiliyor ki odaya direk olarak nerede ise hiç ulaşmıyor.

2-      Metal Halide lamba 1kW denemesinde verim alamadım. UVA ve UVB içeren 30 Watt reptil lambası ve 10 Watt pür 420 nm UVA lamba sinekleri oldukça atrakte etti. Yararı olduğunu düşünüyorum.

3-      Önce 1 KW Metal Halide lambayı,  sonra ek olarak önce 150 sonra 300 watt florosan lambaları, Metal Halide ile değişik kombinasyonlarda denedim. Sinek davranışlarında belirgin bir değişim gözlemlemedim. Çok az çiftleşme ve yumurta alabildim

4-      Nem çok önemli. Sinekler açısından değil belki ama yumurtaların kuruması açısından yüksek nem kritik. Aldığım az sayıda yumurta öbekleri kuruma nedeni ile kaybedildi. Kreş ortamına aldığım yumurtaları da küf ve kuruma nedeni ile kaybettim. Dolayısı ile yumurtaların fertil olup olmadığını henüz bilmiyorum. Ortamı rehabilite ederek nemi en az yuzde 60 olacak şekilde yaptığım denemeler devam ediyor. Isı değeri 30 derecede stabil ancak elektrik kesintileri nedeni ile zaman zaman 18 derecelere düşüyor.

5-      Son olarak eklediğim 500 watt halojen belirgin bir şekilde çiftleşme davranışını etkiledi ve artırdı ancak yaz dönemi ile kıyaslandığında hala çok az. Daha çok güneş ışığı alacak çözümler şart. Tamamen kapalı ortamlarda yapılan başarılı üretimleri biraz fantastik ve inandırıcılıktan uzak buluyorum. Ticari olarak satılan LED lamba iş görebilir. Ben deneyeceğim ancak başka deneyenler olur sonuçlarını paylaşırsa sevinirim.

6-      Sonuç olarak üretimi kış aylarında sürdürmek mümkün. Verim az da olsa imkansız değil. Ancak iklimlendirme ve ışık isterlerini optimize etmek ve idamesi için önlemler almak şart. Yedek sistemler hazır olmalı. Lamba nemlendirici vs.  Daha amatör üreticilerin kış koşullarında bu işe başlamalarını önermiyorum cesaretleri kırılabilir.
Elde etmeyi umduğum larvaları talep edenlere bu ara göndermem mümkün olamayacak denemeleri sürdürmek için stoğa ihtiyacım var.