Bir yem hammadesi olarak BSF larvasının endüstriyel ölcekte üretiminin önünde bazı engeller var. Ticari bir girişim planlayanlar için kaba bir hesap yapmak istiyorum. Piyasa fiyatları ve mevcut mevzuatla tavuk veya balık proteini yerine BSF larvası satmayı planlayan bir girişimciyi ele alalım. 100 kg/gün larva üretimi hedeflemiş olsun.
Atık tipine göre değişmekle birlikte (hayvan gübresi veya yiyecek)kuru madde/su oranı ortalama yüzde 80.
Kabaca 1 tondan 200 kg kuru BSF maması çıkıyor.
Biyokonversiyon oranının yiyecek atıkları kullanıldığında yüzde 25, hayvan gübresi kullanıldığında yüzde 12 olduğunu biliyoruz.
Basit bir hesapla bir ton ıslak yiyecek atığından 50 kg larva elde edilebildiği görülüyor. Bu durumda günlük 100 kg BSF larvası için 2-4 ton/gün atık temin etmek, yetiştirme ortamına taşımak, depolamak, bazı durumlarda plastik-cam vs ayrıştırmak, larvalar için uygun kıvam ve büyüklüğe getirmek ve nihayet larva ortamına yaymak gerekiyor. Tüm bu işlemler için gerekli arazinin, personelin, teknolojinin, ekipmanın maliyetini ve işin sürdürülebilirliğini hayal edebiliyor musunuz?
En pahalı protein kaynağı olan balık ununun fiyatı yanılmıyorsam 4.5 lira/kg. Bu demektir ki oldukça iyimser bir tahminle aylık 13500 liralık bir girdi söz konusu. Ekipmanların yatırımı, amortismanı, personel harcamaları düşünüldüğünde geriye kalanın çok tatminkar olmayacağı kanısındayım. Kaldı ki yem üreticilerinin tedarikçisi olacaksanız günlük en az 1 tonluk bir üretimi hedeflemelisiniz. Bu da günlük 40 ton atık yani yaklaşık 1000 büyükbaş hayvanlık bir besihanenin gübre çıktısı demek.(rakamlar dipterra.com sitesinden alınmıştır).
Parakende satış çok daha rasyonel çünkü larvanın kg fiyatı alternatifleri düşünüldüğünde oldukça iyi kalıyor.
Butik ölçekli organik sertifikasyonu olan veya olmayan yumurta üreticilerinin tedarikçisi olmak da iyi bir seçenek. Ya da BSF üreticisi olurken yumurta üretimini de sisteme eklemek ya da yumurta üreticisiyseniz BSF üretimi yapmaya başlamak. Kendi ihtiyacını karşılamak için.
Son olarak söyleceklerimin pazarlama formasyonuna sahip birinin filtre etmesini çok isterdim ancak henüz kimsenin bilmediği bir ürün söz konusu olduğunda yani henüz pazar mevcut değilken üretici sayısının artmasının pazarlama ve farkındalık aktivitelerinin artmasına bağlı olarak rekabetin değil pazarın oluşması ve büyümesine hizmet eder kanısındayım. Halen üzerinde çalıştığını bildigim küçük üreticilerin rekabet endişesi taşımadan üretici sayısını artıracak bir strateji benimsemesi, çevresinde bulunanları heveslendirip işbirliği yaparak, deneyimlerini paylaşarak ve tartışarak pazarı büyütebileceklerinin bilincinde olmaları gerekiyor.
Türkiyede Ankarada başlayıp İzmirde devam eden, black soldier fly (Siyah Asker Sineği) üretim deneyimini aktaran bir sitedir
14 Ekim 2016 Cuma
Yumurta Tavukçuluğu ve BSF Yetiştiriciliği
Beslenmelerini BSF larvaları ile desteklediğim, hiç bir ticari yem ürünü, antibiyotik ve aşı kullanmadan 25 kişinin yemek yediği bir mutfağın atıkları ile yakınlardaki çimlenmiş alandan toplanan yeşilliklerden yararlanarak yetiştirdiğim 70 civarı kanatlının 5 ay sonundaki gelişimi aşağıdaki bağlantıdan izlenebilir.
http://www.youtube.com/watch? v=Gc1ssNhq7X4&list= PLcXafJ7DwCkNPbKIawtfysiPhijyd eQgF
http://www.youtube.com/watch?
Aldığımdan bir kaç gün sonra ortaya çıkan ve hızla yayılan göz enfeksiyonunu tek tek gözlerine 2 gün süreyle damlattığım ab-steroid iceren göz damlası ile kontrol altına aldım. Rasyolarını ölçmem mümkün olmadı. Gelişmelerini bu işi yapanların yorumlamasını isterim
Iki tavuğu tespit edemediğim bir nedenden 4 tanesini kedi ve köpeklere kaptırarak kaybettim. Elektrikli çit kullanıyorum ve predatörlere karşi son derece etkili olduğunu deneyimledim. Sonrasında başka kaybım olmadı.
Günlük yaklaşık 700 -1000 gr prepupa-pupa evresindeki BSF larvasını günlük yemek atıklarından oluşan diyetlerine herhangi bir işlem uygulamadan ekleyerek yedirdim. Herbirinin payına ne kadar düştü bilmiyorum. Biri hariç henüz yumurtlamaya başlamadılar. Yumurtaların büyüklük, renk, koku ve lezzet olarak oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim.
BSF yetiştiriciliğinin kücük ve orta ölçekli kanatlı yetiştiriciliği ile kombine edilmesinin yumurtalar makul bir fiyattan pazarlanabilirse daha rasyonel bir iş modeli olacağı kanısındayım.
Not: Elektrikli çitten çok memnunum. İlgilenenler için satın aldığım firmanın adresi aşağıda
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)