Uluslararası Gıda ve Yem Böcekler Platformu'na (IPIFF) göre, böcek proteini endüstrisinin gerçek potansiyeline ulaşırken üç noktada çözüm üretmesi gerekecektir.
İlk olarak, böcek endüstrisinin önemli ölçüde büyümesi üretim kapasitesinin artması gerekecektir. Gerçekten de, böcek proteini fiyatları mevcut alternatifleri ile henüz yeterince rekabetçi düzeyde değildir. Ayrıca, balık ve soya unu üretim miktarları, böceklerden elde edilen protein ürünlerinden binlerce kat daha fazladır. Bu nedenle, böcek üreticilerinin üretim ölçeğini büyüterek, diğer protein kaynaklarına kıyasla ürünlerinin fiyatlarının rekabetçi bir seviyeye düşürülmesini ve istikrarının artırabilmesini sağlayacaktır. Özellikle otomasyon ve kontrollü üretim sistemleri, böcek üretimini daha az emek-yoğun hale getirerek paydaşların bu hedefe ulaşmalarına önemli ölçüde yardımcı olacaktır.
İkincisi, tavuk ve balık üreticileri tüketicilerin giderek artan güvenli, besleyici ve yüksek kaliteli hayvansal ürünler beklentilerini karşılamak zorundadırlar. Özellikle yetiştiricilerin kullandığı antibiyotik ve buna bağlı gelişen direnç konularına duyarlılık giderek artmaktadır. Bu eğilimin bir sonucu olarak, böcek üreticilerinin bu yeni taleplere cevap verebilmek için zararsız ve kaliteli ürünler üretmeleri gerekecektir.
Son olarak, yasal engeller. AB ülkelerinde, yasal engeller nedeniyle böcekleri kullanma ve besleme fırsatları sınırlıdır. Böceklerin şu anda kümes hayvanları ve domuzlar için yem olarak kullanılmasına izin verilmemektedir (değişiklikler 2020'de beklendiği gibi geçse bile). Yönetmeliğe göre insan gıda maddelerini içeren et, balık gibi restoran atıkları ile beslenemez. (İnsan gıdası olarak tüketilmesine izin verilen besinlerin böcek beslenmesinde kullanılamamasının bilimsel gerekçesine rastlamadım)
Gelecekte, iki ana konunun daha fazla araştırılması gerekecektir. Hayvan beslemesine böcek sokmanın ekonomik etkisini belirlemek ve bu alternatif kaynağın toplam üretim maliyetlerini nasıl etkilediğini derinlemesine araştırmak için düzenli olarak daha fazla fayda-maliyet analizi yapılması gerekecektir. Böceklerin kullanılmasının atıkların değerlendirilmesinin, karbon ayak izine ve temiz su kaynaklarına olumlu etkilerinin maliyet hesabına ne düzeyde yansıtılacağı önemlidir. Özellikle, yeni yemlerin ekstra maliyetleri varsa bile; bu maliyetlerin hayvan sağlığı ve performansının iyileştirilmesiyle dengelenebileceği ayrıca potansiyel olarak böcek ile beslenen hayvanların artan refahının piyasada ne kadar pirim yapacağı dikkate alınmalıdır. İkinci bir araştırma konusu olarak, böcek proteini ile beslenen hayvanlarının bağırsak sağlığının modüle edilmesi ve iyileştirilmesinin üretime olan katkısının araştırılması gerekecektir. Özellikle, böcek beslemeli hayvanların bağırsak sağlığı durumunu karakterize etmek için multidisipliner teknikler (histomorfoloji, histokimya, immünohistokimya, moleküler biyoloji gibi) şiddetle tavsiye edilecektir. Şimdiye kadar yapılan az sayıda da olsa tüketici çalışmaları, tüketici tarafının, böcek protein endüstrisinin yem için gelişimine karşı bir engel olmayacağını göstermektedir. Bununla birlikte, daha sürdürülebilir bir yem kaynağı olarak böceklerle beslenen hayvansal ürünler için ödeme yapma isteğinin artıp arttıramayacağını ve genel olarak kabul edilebilirliğini, aynı zamanda duyusal bir bakış açısıyla, geleneksel olandan daha iyi algılanıp algılanmayacağını ise yaşayarak göreceğiz.
Böcekler hayvan yemi endüstrisinde henüz yeterince kullanılmamaktadır. Bununla birlikte, yoğun endüstriyel böcek yetiştiriciliğinin hızla gelişmesiyle, potansiyel kullanımlarının artması beklenmektedir. Hayvan diyetlerinde böceklerin bir yem kaynağı olarak katkısını araştırmayı amaçlayan deneme çalışmalarının çoğu, büyüme performansı, mikrobiyolojik ve sağlık etkileri ve besin kompozisyonu ve kullanımına odaklanırken, tüketicinin yanıtı titiz bir şekilde incelenmemiştir. Tüketici psikolojisi ile ilgilenen bilim adamları araştırmalarında bilinen yaygın teknik ve yöntemleri şu ana kadar kullanmamıştır. Böceklerin yem olarak kullanıldığı gelecekteki çalışmalar, tüketicinin bu alternatif protein kaynağı hakkındaki görüşünü daha iyi araştırmalıdır. Odaklanacak ana konular arasında şunlar vardır:
- Duyusal algı üzerindeki etkilerin değerlendirilmesi,
- Potansiyel tüketicilerin ödeme istekliliğinin ve bu yeni özellik için tercihlerin ölçülmesi,
- Neophobi(Yeni olan durumlardan kaynaklı gelişen sürekli ve anormal korku durumu. Hafif formunda, yeni şeyler denemek veya rutinden kopmak istememek şeklinde ortaya çıkabilir. Biyomedikal araştırmalarda, neofobi genellikle tat çalışması ile ilişkilendirilir. Gıda neofobisi pediatrik psikolojide önemli bir endişedir. Genetik, hem gıda neofobisinde hem de genel neofobide rol oynamaktadır.) faktörünün ve tüketicilerin diğer ilgili bireysel özelliklerinin rolünün değerlendirilmesi ve fayda/risklerin belirlenmesi
Bu yeni yem kaynağının hayvanların iyilik hali ile ilgili faydaları pazarlama ve iletişim stratejilerinde yer almalı ve ana böcek türleri ile beslenen hayvanlardaki değişimler göz önünde bulundurulmalıdır.
Aşağıdaki makaleden özetlenmiştir
Animals 2019, 9, 119; doi:10.3390/ani9040119
The Potential Role of Insects as Feed: A Multi-Perspective Review
Giovanni Sogari 1,2,* , Mario Amato 3 , Ilaria Biasato 4 , Silvana Chiesa 1 and Laura Gasco 4
1 Department of Food and Drug, University of Parma, 43124 Parma, Italy; silvana.chiesa@gmail.com
2 Charles H. Dyson School of Applied Economics and Management, Cornell University,
Ithaca, NY 14850, USA
3 Department of Political Sciences, University of Naples Federico II, 80138 Naples, Italy;
mario.amato2@unina.it
4 Department of Agricultural, Forest, and Food Sciences, University of Turin, Grugliasco, 10124 Torino, Italy;
ilaria.biasato@unito.it (I.B.); laura.gasco@unito.it (L.G.)
* Correspondence: giovanni.sogari@unipr.it; Tel.: +39-0521-906545
Received: 7 March 2019; Accepted: 25 March 2019; Published: 27 March 2019
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder