15 Ekim 2020 Perşembe

Herkes İçin Koloni Kurulumu

 Ankara'dan İzmire taşındım. Bu nedenle biraz ara vermek zorunda kaldım. Yerleştikten hemen sonra tamamen kapalı ortam ile sera ortamını karşılaştıran iki kurulumu gerçekleştirdim. Elimden geldiğince görselleştirerek, herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir kurulum örneğini ve üretim sonuçlarını dökümante etmeye çalıştım. Sevgili Hasan Doğana verdiği karşılıksız destek için çok teşekkür ederim

Malzemeler

1- Tül(Tabanı 80x80 yüksekliği 160 cm boyutlarında sağlam tülden yapılmış bir kafesi terziye diktiriyoruz. Bana tül dahil 200 liraya maloldu. Tül kalitesine göre yukarı ve aşağı oynayacaktır. Önde 30-40 cm boyutlarında fermuarlı bir kapak ve yan duvarda alt 1/3 hizasında 15 cm çapında bir delik gerekiyor. Kenarlar biyeli ve ve her kenarda küçük halkalar dikilmiş olmalı. Metal delikli raflardan yapacağınız konstrüksiyona lastiklerle bağlanacak.

2. Konstrüksiyon: Tülün asılacağı metal ya da ahşağ bir konstrüksiyon. Hurdacılarda ikinci eli bol miktarda var. 120-150 liraya tüm malzemeyi rahatlıkla alabilmeniz lazım

3- Kapaklı plastik kutu

4- Küçük ekmek sepeti

5. Toz bezi

6. Alüminyum, kombi ya da davlumbaz borusu




Sağlam bir kutu ediniyoruz. Büyüklüğü size kalmış. Taban ve kenarları kaplardan çıkabilecek larvaların kaçısını engellemek için bantlıyoruz.





Prepupaların yerleştirileceği kutunun tül kafes ile bağlantısını sağladıktan sonra kurulumun temel unsurları hazırlanmış oldu.


Şimdi sıra su seti, atraktan ve yumurta yataklarının hazırlanmasına geldi.


    
    


Yanlarına geniş pencereler açtığımız sepetin altına atraktan kutusu ve üzerine yumurta yataklarını yerleştirdikten sonra tülün tam ortasına koyuyoruz. Atraktan kutusunun içerisine şok marketten alacağınız kuru yoğurt mayası ile 20-25 derecede en az 3 gün süreyle kapağı hava almayan bir süt şişesi içerisinde fermente ettiğiniz civciv yemini koyuyoruz. Yumurta yatagı olarak resimdeki Gökhana ait 3D printer tasarımlarını kendiniz yapabilir yada zımparalı 4(genişlik)x15(Uzunluk)x0.5(Kalınlık) çıtaların 5 tanesini paket lastiği ile bağlayarak araya da bir raptiye ile mesafe kalmasını sağlayarak kullanabilirsiniz.

 Bu kurulum hiç güneş almayan özel BSF lambası ile aydınlatılmış 1.5 Kw gücünde ısıtıcı ile ısıtılan küçük bir depoda gerçekleştirildi. 




Sonuç: Kapalı ortamda BSF üretimi mümkün. Daha önceki güneş ışığı destekli "indoor" denemelerime göre çok düşük bir verimde çalıştı. Gerek ısıtma maliyeti gerek verim açısından iklim koşulları uygun olmayan kuzey Avrupa ülkeleri için bir seçenek olabilir ama bizim coğrafyamızda ve enerji maliyeti gözönüne alındığında son derece gereksiz olduğunu düşünüyorum.






Sera içersinde üretim indoor ile karşılaştırıldığında çok etkileyici bir fark yaratıyor. Isıtma maliyeti yok. Işıklandırma bulutlu havalarda şart. Güneşin bulutların arasından her sıyrıldığında tül içerisinde tamamen hareketsiz olan koloninin saniyeler içerisinde bir çiftleşme festivaline dönüşmesi olağanüstü bir seyir zevki veriyor. Girişimcilere sera içi kurulumu şiddetle tavsiye ediyorum. Uygun boyutta ve ışıklandırma desteği ve ısıtarak kış koşullarında batı ve güney taraftaki coğrafyalarda en uygun çözüm gibi duruyor. Daha soğuk iklimler için bir konteyner ve çatıdan ve yandan açılmış geniş pencelereler yeterli güneş ışığını sağlayacaktır. Sorular olursa telefonum 5052385579, tamercalikoglu@gmail.com.


 




2 yorum:

  1. Tamer bey çok güzel anlatmışsınız,
    Paylasim için tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba keyif alarak okudum çalışmalarınızı Sizinle görüşmek ve egitim düzenlerseniz katılmak isterim. Dogal Yaşam merkezi kurma aşamasında olan tıp doktoruyum. BSF benim icin önemli..

    YanıtlaSil