Black soldier fly larvası yetiştirmek isteyenlerin ve bu konuda deneyimi olmayanların kendilerine sormaları gereken ilk soru ürettiğim larvaları nasıl değerlendirmeyi düşünüyorum olmalıdır. Bu sorunun cevabı nihai ölçeği belirleyecektir. Bu yazı ilk kez koloni kuracaklar için hazırlanmış genel bir çerçeve sunmaktadır.
BSFL üretimek isteyenlerin ciddi bir teorik altyapı edinmeleri gerekiyor. Ne yazık ki, Türkçe kaynak yok. Sineğin biyolojisi ve üretimi konusunda bilgi almak için altında akademik imza olan kaynakları öneririm. Forumlardan elde edilen ampirik bilgilerin okuyanın temel bilgi süzgecinden geçmesi gerekiyor. Ayrıca süreç içerisinde karşılaşacağı sorunların çözümü noktasında destek almak için de bu teorik alt yapı şart.
1. Bir koloni kurulması ve sineklerden yumurta elde edilmesini kritik buluyorum. Larvaların beslenmesi, ayrıştırılması, kurutulması vb konular rahatlıkla kotarılabilir.
2. Öncelikle sıcak bir iklimde yaşıyor olmalısınız veya kışın ısıtma maliyetlerini karşılayabilecek kadar sermayeniz olmalı ya da kışın koloniyi kapatıp yazın tekrar baştan kurmalısınız.
3. En az 16 metrekuplük çatıdan oldukça iyi ışık alacak kapalı bir alanınız olmalı. Küçük bir sera da olabilir.
4. Önerilen 10 bin, optimum 20 bin larva ile başlamalısınız. İşler iyi giderse daha az sayıda larvadan da koloni kurup en azından koloninin optimum büyüklüğe erişmesi için gerekli yumurta sayısına ulaşabilirsiniz. Daha yüksek başarısızlık riski taşır ve zaman kaybına neden olur. Yazın çalıştıracaksanız en az iki ay kaybedersiniz. Karar sizin.
Aldığınız larvaları tercihan alttan larvaların kaçısını engelleyecek ancak sızıntı suyunun çıkmasına izin verecek bir drenaja sahip 0.7 x 0.7 m civarında boyutlarda plastik bir kutuda beslemeye başlayın. Özellikle nem oranı yüksek sebze sulu atık gıdalar meyva gibi besinler kullanacaksanız drenaj şart. Tavuk ya da civciv yemi başlangıç maması olarak uygun tercih. İlk 5 gün bununla besleyin. Mamayı bitirdikçe verin. Larvalar büyürken kutunun içindeki besin seviyesinin 15-20 cm geçmesine izin vermeyin. Çamur kıvamında yapışkan bir hal alacak olursa form kazanması için kaba talaş karıştırarak havalanmasını sağlayın. Bu şekilde karıştırarak yuzde 60 civarında bir nemlilikte tutmaya çalışın. Pupaya dönen larvalar için kuru ve karanlık bir yatak hazırlamalısınız ve larvaların bu alana göç edebilmesi için uygun parkurlar tasarlamalısınız. Bu konuda internette değişik kutular, rampa, boru kullanılmış yaratıcı tasarımlar var. Çaresiz kalırsanız prepupa dönemine gelindiğinde larvaların beslendiği alanın üzerine yer yer yırtılmış yumuşak bir muşamba serin ve lambayı kapatın. Birkaç saat arayla kontrol ederek muşambanın üzerine göç etmiş prepupaları toplayın. Altına saklanacakları kaba talaş bulunan bir kabın içerisine aktarın. Burada pupaya dönecek ve sinek haline gelerek kafesinize yayılacakladır. İlk jenerasyon için sineklerin mevcut beslenme ortamının içine ya da etrafına koyacağınız tahta plakalar arasına yumurtlamasına izin verin. Yer bulamadıkları için yumurtlamamazlık etmeyeceklerdir. Böylece güçlü ve sürekli bir koloni için gerekli larva havuzuna ikinci kuşakta ulaşırsınız.Işık, nem, yumurta toplama, larva kreşi vb pek çok ayrıntıya girmiyorum. Konu ile ilgili okumalarınızda ve internette bolca bulunan videoları izlediğinizde çok rahat anlayacaksınız. Takıldığınız yerlerde sorun. Kıskançlık etmeyecek ve sorularınızı yanıtlayacak birisi mutlaka çıkacaktır
Not. Sadece kişisel deneyimlerimden ve okuduklarımdan yararlanarak hazırladım. İçeriği uygulamaların sorumluluğunu taşımaz
Merakın uygulamaya dönmesinde vermiş olduğunuz bilgiler ve tecrubelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilLarvaların beslenmesinde taze büyükbaş gübresi kullanılması konusundaki düşüncelerinizi paylaşırsanız minnettar kalırım.
Saygılarımla.
Ziraat Müh. Orçun ELBİRLİK
Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Her turlu hayvansal atık elbette taze buyukbaş gübresi de larva beslenmesinde kullanılabilir. Nem oranı makul duzeye indirildikten sonra kullanıldığında bu atıkların mikrobiyolojik florasını etkileyerek bir tür arıtılmasına fermentasyonuna ve yuzde elliye varan oranda hacimlerinin azaltılmasına da katkıda bulunuyor. Rekabet nedeni ile ev sineği populasyonunda gozlenen belirgin bir azalma da sürecin bir başka yararlı çıktısı
SilSeperatörler ise yarayacaktır diye düşünüyorum gübrenin nem seviyesini düşürmek için.Gübrenin nemi istendiği gibi ayrlanabilir. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilSaygılarımla.
Ziraat Müh. Orçun ELBİRLİK
Çok teşekkür ederim yazı için. Amatör olarak ilgileniyordum.bu yaz misafir olduğum bir çiftlikte deneyeyim diyordum ama baya teferruat gerektiriyor sanırım. yazınızı okuduktan sonra kendi yerimde gelecek dönenlerde denemeye karar verdim.
YanıtlaSil